Idén márciustól egy sor számszerű korlátozást is figyelembe kell venniük a pénzügyi szolgáltatóknak az előtörlesztési díjaik kialakításánál, hiszen hatályba lépnek a fogyasztóknak nyújtott hitelekről szóló törvény vonatkozó szakaszai.

A jogszabály szerint az előtörleszteni kívánt összeg legfeljebb 2,5 %-át fizetheti ki díjként az adós, de ez a limit is csak a jelzáloghitelek egy részére vonatkozik. Nagy vihart nem kavar az új törvény, hiszen jellemzően nem alkalmaznak magasabb díjakat a bankok.
A legnagyobb mozgásteret a jelzáloglevéllel finanszírozott kölcsönszerződéseknél hagyták a szolgáltatóknak, hiszen abban az esetben, ha az adós a kamatperióduson belül fizet, a vonatkozó tőkerésznek 2,5 %-át is elkérhetik felmerült pluszköltségeik fedezésére.

Az egyéb jelzáloghiteleknél viszont már a tőke 2 %-át sem haladhatja meg az előtörlesztési díj címén felszámolt költség, az egyéb hiteleknél pedig 0,5, illetve 1 % a maximum, attól függően, hogy egy évnél kevesebb vagy több van hátra a kölcsön futamidejéből.

Ráadásul a jogalkotó egy sor kivételt is beépített a hitelintézetek kezét megkötő feltételek közé: így például nem lehet előtörlesztési díjat felszámítani akkor, ha hitelfedezeti biztosítás terhére történik a tranzakció, vagy ha az ügyfél által - évente legfeljebb egyszer - kifizetett összeg nem haladja meg a 200 ezer forintot.

Nagy meglepetést nem jelent az új szabályrendszer, hiszen a pénzügyi szolgáltatók jellemzően sem a fogyasztási, sem a lakáshiteleknél nem alkalmaznak a törvényi limitnél magasabb előtörlesztési díjakat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr981663030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dobos Mária 2013.12.16. 02:54:49

hogyan adjam vissza a banknak, otpa devizás házamat? van rajta hitel de sulyos családon belüli eröszak miatt elöltöztem onnan. kkfháza. mohácsra a 13 éves kisfiammal, alakásomban a volt élettársam lakik, be van jelentve állandóra hogy tudom kitenni, és visszadni a banknak a házat. kérem segitsenek.sos
süti beállítások módosítása