Átalakulhat-e egy korábban költségmentes számla komoly költségekkel terheltté? Ha a nem használt bankszámlán egyre csak gyűlnek a költségek, amelyet a tulajdonosa nem fizet, fölkerülhet-e a bankok KHR (korábban: BAR) listájára?
Aláírása, beleegyezése nélkül átváltotta az OTP ügyfelei korábban költségmentes számláit egy kemény havidíjjal terhelt bankszámlává. Ha már elérte a mínusz 10 ezer forintot az egyáltalán nem használt bankszámlájának egyenlege, az OTP leveleket ír arról, hogy BAR listára teszik.

OTP junior bankszámláról van szó, amely – mint az OTP honlapján olvasható-, ha az ügyfél betölti a 24. évét, „akkor a mindenkori Tempó Számlacsomag díjtételei kerülnek felszámításra”, ha nem érkezik jövedelem-, ösztöndíj- vagy diákhitel jóváírás a számlára.

Normálisnak tekinthető-e a bankszámla ilyetén átalakulása, még akkor is, ha a fogyasztót tájékoztatták a számla jövőbeni átalakulásáról – de még évekkel a zsebét érintő változás előtt? Normális-e, hogy a bank havonta számláz egy elfelejtett lakossági számla miatt?
A fogyasztóvédelmi szerepet is betöltő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint a válasz mindkét esetben igen. Olyan ez, mint a tűzoltók munkája – a készenlétet, a rendelkezésre állást kell megfizetni – mondta lapunknak Binder István, a PSZÁF szóvivője. Minthogy a banknak évente legalább egyszer értesítés kell küldenie a számlaegyenlegről, így az ügyfél tudja, mi történik a számlájával – tette hozzá.
A bank ugyan nem arról ír ilyen esetekben levelet, hogy az ügyfelet „Bar-listára teszik”, viszont a pénzügyekben nem annyira jártas ügyfél könnyen félreértelmezheti a sorokat. Az OTP ugyanis ilyenkor azt írja: az 1996. évi CXII. törvény 130/A-130/O. § alapján amennyiben az adós a szerződésben vállalt kötelezettségeinek 90 napot meghaladóan, összegszerűségében pedig a minimálbért meghaladóan nem tesz eleget, a hitelintézet erről adatot szolgáltat a központi hitelinformációs rendszernek (KHR - korábban: BAR)

Az ügyfél kizárólag a számlavezetési díjak rendezetlensége miatt csak extrém esetben kerülhet KHR listára, hiszen azok hosszú idő alatt sem érnék el a minimálbér szintjét – írta válaszában az OTP.

Röviden tehát: hosszú idő elteltével bárki felkerülhet a "banki feketelistára" pusztán egy meg nem szüntetett bankszámla miatt, elvégre "meg kell fizetni a készenléti díjat"
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr571663055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása