Több, a pénzpiacon aktívan jelenlevő szereplők körében is elterjedt a tévhit, miszerint a devizahitelesek közt több a problémásnak ítélt hitel, azaz, hogy a devizában lakáshitelt igénybevevők rosszabb fizetési hajlandóságot mutatnak. Ezt a tévhitet igyekezett eloszlatni az egyik napilapban adott interjújával Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke.

Ez év végéig reálisan elérhető az 5-5,5 százalékos jegybanki alapkamatszint, amelynél már a forintkamatok versenyképesebbek lehetnek az euróval szemben - mondta Erdei.
A lap szombati számában megjelent interjúban a bankszakember, aki az MKB Bank elnök-vezérigazgatója is, úgy nyilatkozott, hogy 2010 második felében komoly esélyt lát az euró-, a dollár- és a svájcifrank-kamatok emelkedésére, ami tovább csökkenti az eltérést a forint és a devizahitelek terhe között. Három-öt százalékos kamatkülönbség esetén már kedvezőbb lehet a forinthitel.

Erdei elmondta azt is, hogy a forinthiteleket és a deviza lakáshiteleket a statisztikák szerint csaknem azonos ütemben fizetik vissza, nem figyelhető meg a forinthitelekénél magasabb arányú felmondott ingatlan hitel a devizában eladósodottaknál sem.
Ha pedig a terheket nézzük, nem jártak rosszabbul a forinthitellel rendelkezőknél. Tavaly átmeneti, két-három hónapig tartó nehézségek után a forint árfolyama magához tért. Számokkal alátámasztható, hogy azon időszakokkal együtt, amikor a forint gyengélkedett, és egy rövid ideig több mint háromszáz forintot ért egy euró, a devizában felvett hitel alacsonyabb fizetési terhet rótt az adósra, mint a forintkölcsön - tette hozzá a szakember
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr911747085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása