A négy millió darabra tehető magyar lakásállomány közel 40 százaléka terhelt jelzáloggal, viszont sokan akarják másik lakásra cserélni az ilyen otthonaikat - a lehetséges eladási technikákat ismerteti az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. (OCHC) MTI-hez eljuttatott közleménye.

Aki vissza tudja fizetni a lakásán lévő hitel hátralékát, az vásárolhat legkönnyebben új lakást, hiszen a tehermenetesítés után már szabadon eladhatja azt, és a vételárát az új lakásra fordíthatja - olvasható a közleményben. A közlemény kitér arra, hogy a bankok ilyenkor különféle extra díjakat kérnek.

A fedezetcsere olyan technika, amikor a régi lakáson lévő jelzáloghitel az új lakásra száll át. Ezt akkor lehet megtenni, ha mindkét lakás vételét ugyanaz a bank hitelezi. Bonyolultabb a helyzet, ha szociálpolitikai támogatás is van a meglévő lakáson, ezt ugyanis 10 éven belül csak a támogatás visszafizetése után lehet eladni. A jogalkotó azonban gondolt arra, hogy a család növekedésével nagyobbra kell cserélni időközben a lakást, ezért a "szocpol" visszafizetését a jegyző felfüggesztheti.

Aki új lakást akar vásárolni, annak egy év, aki építeni akar, annak 3 év a türelmi idő, de mindkét időszak - méltányosságból - egy évvel meghosszabbítható. Ha a tulajdonos igazolja, hogy a "szocpolos" lakás teljes vételárát az új lakás megszerzésére fordította, mentesül a visszafizetés alól.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr191913436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása