A PSZÁF vizsgálatot indított, abban az ügyben, hogy mennyire csökkent a lakáshitelek törlesztő részlete a forint erősödésével és a pénzpiaci bizalom helyreállásával. Korábban a bankok a törlesztő részletek emelkedését a forint gyengülésével és a gazdasági válság kedvezőtlen hatásával magyarázták. Most, hogy a forint erősödik, a gazdasági mutatók is javulnak, nem, vagy csak alig csökkentek a lakáshitelek törlesztőrészletei.

Nem csak a forint árfolyama játszik közre abban, hogy mennyit kell fizetni havonta, hanem a bankközi kamatok is. A bankok a nemzetközi piacion újítják meg a jellemzően 6-12 hónapos hiteleiket, aminek még mindig magas a kamata.

Ha jelentősen csökkenne a bankközi kamat, akkor is csak több hónapos késéssel jelentkezne az ügyfelek hiteltörlesztésénél. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete épp a napokban indított vizsgálatot, ami kifejezetten azt vizsgálja, hogy a törlesztő részletek mennyire követik a gazdasági folyamatokat. Egyoldalú szerződés módosításnak minősül a törlesztő részletek módosítása, amit elvileg a jövőben egy most kidolgozás alatt álló etikai kódex szabályoz majd.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr951564466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása