Napjainkban az ingatlanok nagyrésze hitellel terhelt. Mivel én is a családban lévő terhelt ingatlan eladásának segítségével tervezek új otthont teremteni, annak jártam utána, milyen nehézségekkel járhat ez.

A kezdeti aggodalmakon hamar túltettem magam, féltem, hogy rengeteg akadályba ütközöm. Kis utánajárás után meg kellett állapítanom, hogy ma már mind az ingatlanosok, mind a bankok felkészültek az ilyen helyzetek kezelésére, tulajdonképpen ez nem is csoda, tekintve, hogy rengeteg olyan terhelt ingatlan van, aminek tulajdonosa a hitelt épp annak eladásából kívánná fedezni.

Mint megállapítottam, két leggyakoribb eset van a jelzálogos ingatlan eladásánál.
A legkevesebb buktatóba akkor ütköznék, ha olyan vevőt találnánk a lakásra, aki készpénzzel tud fizetni. Csaknem azonos a helyzet akkor is, ha ugyan hitelből vennék meg a lakásunkat, de az önrészük fedezni tudja a megvenni kívánt lakáson lévő hitelt. Ebben az esetben szükség van egy igazolásra a bankról, hogy mekkora hitel van az eladni szánt ingatlanon. Ilyenkor érdemes megtudni azt is, hogy milyen díja van az előtörlesztésnek, illetve hogy a pénz birtokában mennyi idő alatt lehet eljutni az előtörlesztés bejelentésétől a bank jelzálogjogának törléséig.

Szerencsére az előtörlesztési díjakat mostanában több szabályozással igyekeznek a földön tartani, így egyre jobbak a lehetőségeink. A banktól beszerzett igazolásra van szükség az ügyvédnél a lakás adás-vételének megkötésekor, majd amint az ingatlan tehermentesült, kezdődhet az átírási procedúra.

Az eladás másik lehetséges útja az, hogy egy olyan vevő akarja megvenni a terhelt lakásunkat, aki maga is hitelből kívánja fedezni a teljes összeget. A folyamat nagyon hasonló, mint a fenti esetben, ilyenkor azonban a lakásunk vevőjének a hitelfolyósító bankja általában két összegben utalja majd nekünk a vételárat, az első részlet helyből a bankunkhoz érkezik, hogy tehermentesítse a lakást, majd a fennálló összeget utalják a mi számlánkra. Előfordulhat olyan eset is, amikor a bank egy összegben utalja csak a hitelösszeget, ilyenkor egy ügyvédi letéti számlát szoktak létrehozni, és a lakásvásárlást bonyolító ügyvéd intézi el a tehermentesítést, majd a maradék összeget továbbítja az eladónak. Fontos, hogy kérj előbb tájékoztatást, melyik banknál milyen megoldás létezik, melyik a legszimpatikusabb számodra, és csak ezután menj az ügyvédhez adásvételi szerződést kötni. Oda pedig vidd magaddal a banktól kapott papírkát is, amely tartalmazza a szerződés kötelező elemeit.

Gond abból származhat, ha a bank ingatlanértékbecslője alacsonyabb árat állapít meg mint az adás-vételi szerződésben lefektetett ár, így az eladó nem kapja meg a bankjától a vételhez szükséges teljes összeget. Ilyenkor is vannak megoldások, de azt hiszem ezek már igazán szakembert kívánnak, ilyenkor lehet érdemes egy hiteltanácsadóhoz fordulni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr351502483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása