Akadozó Hitel-reformálás

 2009.11.05. 14:29

Nehézségekbe ütközhet a bankok által kért kamatok maximumának megállapítása a kormny szerint. A rövid távú hiteleknél, vagyis az úgynevezett gyorskölcsönöknél például a teljes hiteldíj mutató (thm) maximálása elbukhat a parlamenti vita során. A kormány javaslata szerint a rövid távú kölcsönök thm-je nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat tízszeresét. Ez a javaslat letarolhatná a piacot - mondta Szanyi Tibor MSZP-s képviselő a gazdasági bizottság ülésén.

A javasolt szabályozás ráadásul keveri a thm (teljes hiteldíjmutató) és a kamat fogalmát, ami nem szerencsés - mondta Alexa György MSZP-s képviselő. A thm-et egykor az éven túli hitelek összehasonlítására találták ki, s nem is alkalmas az éven belüli, heti törlesztési hitelek reális beárazására - amilyenek általában a gyorskölcsönök.

Bartal Róbert, a pénzügyi tárca főosztályvezetője elmondta, hogy a gyorskölcsönök esetében nem elegendő a kamatplafon maximálása, ugyanis a pénzintézetek számos díjat fölszámítanak - ami csak a thm-ben mutatható ki, ezért került ez a szabály a javaslatba.

A kamatplafonról szólva a pénzügyi tárca tisztségviselője pesszimistán nyilatkozik: a heti törlesztés hazánkban nem életszerű. A gyorskölcsönök forrásköltsége nem sokkal magasabb a jegybanki alapkamatnál, a működési költségekre pedig bőven elegendő kell hogy legyen az alapkamat kilencszeresének megfelelő összeg.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr11502478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása