A bankok késedelmes kintlévőségeivel kapcsolatos rendkívüli adatszolgáltatásra alapozva a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megállapította, hogy a tavalyi harmadik negyedév végén a lakossági hitellel rendelkező háztartások 27,2 százalékával kapcsolatban merült fel fizetési késedelem. Az óév utolsó három hónapjában azonban több olyan intézkedés is született, amelyek következtében 2010-re már jelentősen javulhatnak mind az ügyfelek, mind a bankok kilátásai. Az adósok megsegítését célzó törvény módosítása, a devizakódex és a jegybank javaslatára a kormány által elfogadott, a lakossági hitelezés feltételeiről szóló rendelet nyomán idén már jóval biztonságosabb lehet a hitelfelvétel.

Nem kétséges, hogy az elmúlt esztendő tanulságai nyomán nemcsak az ügyfelek, hanem a bankok is jóval óvatosabbak lettek az egyes hiteligények elbírálásakor. Igaz, a pénzügyi intézmények forráshoz jutása a válság csillapodásával valamivel könnyebbé vált, ezzel párhuzamosan azonban a kihelyezések megítélésekor a hitelintézetek sokkal szigorúbb feltételeket vezettek be. Az elmúlt hónapokban csökkent a hiteligény a lakosság és a vállalati szektor részéről, s a bankok is mérsékelték hitelezési aktivitásukat. Így nehéz megbecsülni, év végére vajon milyen irányba mozdult el a problémás hitelek aránya, az azonban biztos, hogy a bankszektor és más pénzügyi intézmények kedvezőtlen profitkilátásokkal számolhatnak 2009-re, főként a problémás kintlévőségekre képzett tartalékok miatt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) érkezett adatok szerint a bankok 2009. szeptember végén összesen 6 millió 64 ezer hitelszerződéssel rendelkeztek. Darabszám alapján az összes hitelszerződés 95,2 százaléka a háztartásokkal, további 2,9 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozásokkal (kkv) szemben állt fenn. Összesen 1 millió 677 ezer hitelszerződés, az összes szerződés 27,7 százaléka esetében állt fenn valamilyen fizetési késedelem. A késedelmes hitelek száma az év első háromnegyedében 26,2 százalékkal gyarapodott, azon belül szinte teljes egészében az első félévben lódult meg a növekmény.

A 90 napon túli törlesztési késedelem tavaly szeptember végén 690 ezer banki hitelszerződéssel kapcsolatban állt fenn, amelyből 641 ezer lakossági, 27 ezer a kkv-körrel szembeni, további 22 ezer pedig egyéb ügyfelekkel szemben fennálló hitelszerződés volt. A 90 napos késedelmek száma 2009. első kilenc hónapja során 34,4 százalékkal, a hasonló lakossági késedelmek száma pedig csaknem pontosan ugyan¬ennyivel gyarapodott.

A felügyeletnek adatokat szolgáltató piaci szereplők, úgy tűnik, a többinél kissé problémásabb körbe tartozhatnak. Farkas Ádám PSZÁF-elnök december közepén tett bejelentése ugyanis az egész bankszektorról jóval szebb képet vázolt. A hitelezési problémák legnagyobb veszteseinek Farkas Ádám akkor a pénzügyi vállalkozási szektort nevezte meg, ahol a piaci szereplők 45 százaléka veszteséges volt. Ezek között jelentős számban vannak gépjármű- és ingatlanhitelezők, amelyek kiemelten megszenvedték a nemzetközi pénzügyi válságot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr41663066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása