A nemzeti bank új programmal állt elő a forint jelzáloghitel- és jelzáloglevél-piac fejlődésének támogatására. Az új program értelmében a jegybank megvásárolja a kihelyezett lakossági jelzálogpiac kb. 10%-át. Az intézkedéssel az MNB nagyobb befolyással bír majd a piac kontrollálása felett.

A jegybank döntését avval indokolta, hogy így jobb lehetőségei nyílnak a jelzálogpiac fejlődése előtt álló akadályok lebontására, és ezáltal a pénzügyi stabilitás támogatására.
A program keretében az MNB az elfogadható fedezetek körébe tartozó hazai kibocsátású forint jelzáloglevelek vásárlását kezdi meg előbb a másodlagos, majd az elsődleges piacon, összesen legfeljebb 100 milliárd forint névértékben.

A döntés segíthet a gazdasági válságból való kilábalásban is, és bár Európában ez az első ilyen irányú kezdeményezés, a tengerentúlon találunk precedenst: Az USA központi bankjának szerepét betöltő Fed garanciát vállalt az USA két legnagyobb jelzálog hitelintézete által kibocsátott jelzálog levelekre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr821747087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása