Pár hete léptették életbe a hitelintézetekre is vonatkozó magatartási kódexet. Ezek alapján a bankoknak sokkal szigorúbb értesítési kötelezettségei lesznek az ügyfeleik felé.

A kódex életbe lépése óta a bankok nagyon visszafogottak mindennemű módosítás irányában, mivel az új normák szerint ez feltétlen értesítési kötelességekkel jár.
Most azonban mintha már kezdene oldódni ez a visszafogottság, egyelőre azonban, úgy tűnik, viszonylag kevés módosítás akad. Különösen az szembetűnő, hogy már viszonylag hosszú idő múlva bekövetkező változásokról is tájékoztatják a hitelintézetek ügyfeleiket. (Remélhetően azok a bankok, amelyek ezt nem jelezték, valóban nem is akarnak drágítani.)

Az UniCreditnél május elsejétől a hitelkártyáknál megszűnik a tranzakciós bizonylat bekérési díjmentessége. Egyúttal a már korábban jelzett 500 forintot kell fizetni a hitelkártyaszámláról átvezetésért is. A bank november elsejétől meghirdetett kondíciós listájában is jelezte, hogy ezekért a tételekért - csak akciós jelleggel - visszavonásig nem számít fel semmilyen költséget. Ugyanez érvényes a készpénzbefizetésre is.
Május elsejétől annak az ügyfélnek, aki pénztárban fizet be a saját számlájára, ezért felszámítanak ötszáz forintot. A hitelintézet emellett a késedelmi díjat 2,5 ezer forintról 2,6 ezerre emeli. A hitelkeret túllépése esetén ugyanilyen változtatást hajtanak végre. Drágul a készpénzfelvétel a belföldi bankjegykiadó automatáknál (atm), a bankfiókokban és a postahivatalokban is. Mindhárom esetben egységesen a jelenlegi minimum 750 forint helyett tranzakciónként ezer forintot kell majd fizetni (az 1,5 százalékos mérték nem változik).

Egy másik bank március 15-től a postai sárga csekkes befizetéseknél drágít. Ez is csupán apró emelés. Ha valaki netes számláját ilyen módon töltené fel, a jelenlegi 70 forintos alapdíj helyett 74 forintot fizet. Ezt 3,6 ezrelékes, összegtől függő tétel növeli mindkét esetben itt és az egyéb számláknál is.
A megnövekedett kártyás visszaélések miatt több bank is szigorított a kártyás költési limiteken is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr841747092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása