Adósságtörlesztés, hitelkiváltás, sokat találkozunk akarva akartlanul a kifejezéssel, minden valamirevaló bank plakátjain olvashattuk már, hogy ez az, amire minden adósnak szüksége van.

Bár a hitelkiváltás sok esetben valóban egy remek lehetőség, ennek kifejtésére azonban még sok bejegyzést tervezek, ez a mai nem egy ilyen lesz. Annak igyekeztem utánajárni mikor éri meg meglévő hiteleim kiváltásával bíbelődni, azonban rengeteg választ kaptam arra is, hogy mikor NEM éri meg.

Hitelkiváltáskor mindenképpen mérlegelni kell, hogy az új bankban kínált törlesztőrészlet csökkenése nagyobb-e, mint a hitelkiváltás költségei, melyeket ugyan csak egyszer kell megfizetnünk, de sokszor ezek együttes összege akkora, hogy belekezdeni sem érdemes velük az adóssgrendezésbe. Nagyon fontos odafigyelni arra is, hogy a kezdeti, kedvezőnek tetsző hiteldíjat, az alacsonyabb kamatot és kezelési költséget meddig vehetjük igénybe, sokszor ugyanis a kedvezményes adósságrendező ajánlatok csupán a hitel futamidejéhez képest rövid időre nyújtanak könnyebséget, hosszabb távon azonban emelkednek a költségek, és csöbörből vödörbe kerülhetünk.

Mikor érdemes cserélni

A korábban felvett, forint alapú, államilag kamattámogatott kölcsönök esetén nem árt elgondolkodni a hitelkiváltáson. Ezen kölcsönök kamata mára már 8-10 százalék körül mozog. Szintén érdemes hitelkiváltáson törni a fejüket azoknak, akik korábbi mulasztásuk, vagy egyéb okok miatt nem kaphattak kedvező banki hitelt (ex BAR-listások például), ezért valamely hazai pénzügyi vállalkozás „drága”, de egyszerűen igényelhető termékét vették igénybe.

Nagy valószínűséggel érdemes akkor is igénybevenni a kiváltást, ha sok kisebb összegű, rövidebb futamidejű fogyasztási hitelt vettünk fel, ezek ugyanis rendszerint magasabb kamatokkal járó adósságok, ezek összevont kiváltása egy hosszabbra nyújtott jelzáloghitellel feltétlenül könnyebséget jelent az anyagi terhek nyomása alól, és sokszor hosszabb távon is kevesebb pénzt fizetünk vissza, mintha megmaradtunk volna a számos előnytelen hitel egyenkénti törlesztésénél.

Hitelkiváltás témában a Bankárneten olvasható még sok hasznos információ.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr201493208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása