Az Európai Központi Bank elnöke azt mondta, hogy túl korai lenne a globális pénzpiaci krízis végét bejelenteni.

Egy madridi konferencián az Európai Központi Bank elnöke azt mondta, hogy 'ma még túl korai lenne bejelenteni a pénzpiaci válság végét, de hamarosan eljön az az idő, és akkor az EKB-nak készen kell állnia, hogy pénzügyi rendszer támogatására és helyreállítására tett többlet pénzt kivezesse a piacokról'.

Az Európai Központi Bank a következő, december 3-ai tanácskozásán a várakozások szerint már valószínűleg többet elárul az úgynevezett 'kilépési stratégia' részleteiről.

A gondos tervre azért van szükség, hogy a 16 euróövezeti tagországban ne okozzon hirtelen drasztikus inflációt, hogy plusz, az európai monetáris hatóság által nyújtott pénz van a kereskedelmi bankoknál, és egyes nagy bajba jutott szereplőknél. Jean-Claude Trichet ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az Európai Központi Bank gondoskodni szeretne arról, hogy az infláció tartósan 2 százalék alatt, vagy ennek a közelében horgonyoz le.

A 2008. júliusi, rekordmértékű 4 százalékos infláció után a fogyasztói árindex meredeken esni kezdett a világgazdasági válság következtében. A legutóbbi 2009. októberi adatok szerint éves összehasonlításban 0,1 százalékos defláció volt, vagyis az elmúlt 12 hónapban csökkentek a fogyasztói árak. A legnagyobb mértékű áresés szeptemberben következett be, akkor éves összehasonlításban 0,3 százalékos volt a defláció mértéke.

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr411561143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása