Abban az esetben, ha a svájci jegybank megemeli az alapkamatot, a svájci deviza akár öt százalékot is erősödhet az euróval szemben, és ezt mindenki megérezheti, akik korábban hiteleiket svájci frank alapon vették fel.

Barcza György, a KH vezető elemzője szerint ez önmagában még nem nem jelenti azt, hogy a hitelek havi törlesztő részletei automatikusan meg is emelkednek. A hazai fizetőeszköz árfolyama ugyanis jelentősen erősödött, és hazánk kockázati besorolása is kedvezőbb lett, így a hazai bankok könnyebben kapnak hitelt, aminek a következtében csökkenthetik a forrásköltséget, és a két ellentétes irányú folyamat kiegyenlítheti egymást.

Az elemző szerint arra mindenképpen számítani kell, hogy a 1-2 éveb belül a svájci jegybank is elkezdi majd növelni a kamatszintet a mostani 0,25-0,5 százalékos szintről és várhatóan be fog állni egy 1-2 százalék közötti szintre.

A pénzügyi szakember szerint nagy változás általánosságban nem várható, mivel a hazai bankok már kedvezőbb feltételekkel jutnak hitelhez, csökken a kamatkülönbözet Svájc és Magyarország között , és ezzel a javulással együtt érkezik a kamatemelés Svájcból. A két hatás egymással ellentétben hat, és így ki is olthatják egymást. A kamatteher az elkövetkező hónapokban nem, vagy csak alig észrevehető mértékben fog csökkenni. Az árfolyamnál azonban meg kell jegyezni, hogy a változás az elmúlt időszakban mindenképpen pozitív irányú, hiszen tavasszal még 200 forint körül alakult a frank árfolyama, addig az utóbbi hónapokban már olyan 175-180 forint körül stabilizálódott a svájci frank árfolyama.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr551564489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása