A Magyar Hitelszövetség javaslatot tett a jelzáloghitelt felvevő és más tartozással is rendelkező ügyfelek védelmében. Ennek értelmében 500 ezer forint alatti tartozás esetében mentesülne az ingatlan a végrehajtás alól, ha az arra terhelt hitelt rendesen fizetik.

A Magyar Hitelszövetség szerint a jelzáloghitellel rendelkezők jelentős részét fenyegeti a végrehajtás, mert jelzáloghitelükön kívül hitelkártya, személyi kölcsön vagy áruhitel költségei terhelik őket. Sajnálatos módon ehhez társul a többletterhekből vagy a fizetési fegyelem hiányából adódó késedelem, ami rövid időn belül az alacsony összegű hitelek, szolgáltatói szerződések felmondásához, majd ennek végrehajtási eljárás keretében történő behajtásához vezet.

A gond az, hogy a kisebb összegű hitelek törlesztésével kapcsolatos lemaradás akár az ügyfél lakásának elvesztéséhez is vezethet, még akkor is, ha annak jelzáloghitelét időben törlesztik. Amint a pénzintézet értesül arról, hogy elindult a végrehajtási eljárás, általában felmondja a lakásra felvett hitelt. A tulajdonosnak ezután nem sok esély van arra, hogy ismét hitelt vegyen fel ugyanerre az ingatlanra, vagy ha kap is hitelt, az válság hatására sokkal rosszabb paraméterekkel rendelkezik majd.

A Magyar Hitelszövetség úgy látja, hogy a kisebb hitelek kiegyenlítése sok esetben az ingó vagyon foglalásával is megoldható lehetne. Az eljárás szabályozása törvényi megoldást kíván, ezért azt javasolják, hogy az 500 ezer forint alatti tartozások esetében mentesüljenek a végrehajtási eljárás alól azok a lakóingatlanok, amelyek jelzáloghitelét rendben fizetik. Ezzel elkerülhető a lakáshitelek értelmetlen felmondása, az otthonok elvesztésének esélye csökkenthető.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkivaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr991564475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása